Alles wat je moet weten over houten platen

Houten platen zijn een populaire keuze voor bouwers en doe-het-zelvers vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Deze platen worden vaak gebruikt voor vloeren, wanden, daken en andere structurele toepassingen. In deze blog ga ik je alles vertellen wat je moet weten over houten platen, van de verschillende soorten tot hun toepassingen en voordelen.

OSB platen

OSB plaat staat voor Oriented Strand Board en is een soort houten plaat die is opgebouwd uit meerdere lagen houtschilfers die aan elkaar zijn geperst en gelijmd onder hoge druk. OSB-platen zijn goedkoper dan multiplex en hebben een glad oppervlak dat gemakkelijk kan worden beschilderd of geverfd. Deze platen worden vaak gebruikt voor wanden, daken en vloeren vanwege hun sterkte en duurzaamheid.

Voordelen van OSB-platen:

 • Sterker dan multiplex: OSB-platen hebben een hogere treksterkte dan multiplex, wat betekent dat ze beter bestand zijn tegen buigen en scheuren.
 • Goedkoper dan multiplex: OSB-platen zijn over het algemeen goedkoper dan multiplex, waardoor ze een populaire keuze zijn voor bouwprojecten met een beperkt budget.
 • Milieuvriendelijk: OSB-platen worden geproduceerd uit duurzaam beheerde bossen en zijn 100% recyclebaar.
 • Glad oppervlak: OSB-platen hebben een glad oppervlak dat gemakkelijk kan worden beschilderd of geverfd.

Multiplex

Multiplex is een houten plaat die is opgebouwd uit verschillende lagen fineer die aan elkaar zijn gelijmd onder hoge druk. Deze platen zijn sterk en duurzaam en worden vaak gebruikt voor vloeren, wanden, daken en andere structurele toepassingen. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden bewerkt met standaard houtbewerkingsgereedschap.

Voordelen van multiplex:

 • Sterk en duurzaam: Multiplex is een sterke en duurzame houten plaat die bestand is tegen kromtrekken en scheuren.
 • Geschikt voor buitentoepassingen: Multiplex kan worden gebruikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding en daken.
 • Gemakkelijk te bewerken: Multiplex kan worden bewerkt met standaard houtbewerkingsgereedschap en is verkrijgbaar in verschillende diktes.

MDF

MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en is een houten plaat die is opgebouwd uit houtvezels die zijn samengeperst en gelijmd onder hoge druk. MDF is verkrijgbaar in verschillende diktes en wordt vaak gebruikt voor meubels, kasten en andere interieurtoepassingen. Deze platen hebben een glad oppervlak dat gemakkelijk kan worden geschilderd of gelakt.

Voordelen van MDF:

 • Glad oppervlak: MDF heeft een glad oppervlak dat gemakkelijk kan worden geschilderd of gelakt, waardoor het een populaire keuze is voor interieurtoepassingen zoals meubels en kasten.
 • Voordelig: MDF is over het algemeen voordeliger dan massief hout en multiplex, waardoor het een populaire keuze is voor budgetvriendelijke projecten.
 • Gemakkelijk te bewerken: MDF kan gemakkelijk worden bewerkt met standaard houtbewerking gereedschap en is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Spaanplaat

Spaanplaat is een houten plaat die is opgebouwd uit houtspaanders die zijn samengeperst en gelijmd onder hoge druk. Deze platen worden vaak gebruikt voor meubels, kasten en andere interieurtoepassingen vanwege hun lage kosten en gemakkelijke bewerkbaarheid.

Voordelen van spaanplaat:

 • Lage kosten: Spaanplaat is over het algemeen goedkoper dan massief hout en multiplex.
 • Gemakkelijk te bewerken: Spaanplaat kan gemakkelijk worden bewerkt met standaard houtbewerking gereedschap en is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Hardboard

Hardboard is een houten plaat die is opgebouwd uit houtvezels die zijn samengeperst en gelijmd onder hoge druk. Hardboard is stevig en duurzaam en wordt vaak gebruikt voor meubels, kasten en andere interieurtoepassingen.

Voordelen van hardboard:

 • Stevig en duurzaam: Hardboard is stevig en duurzaam en kan worden gebruikt voor een breed scala aan interieurtoepassingen.
 • Gemakkelijk te bewerken: Hardboard kan gemakkelijk worden bewerkt met standaard houtbewerking gereedschap en is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Toepassingen van houten platen

Houten platen worden voor veel verschillende toepassingen gebruikt, van vloeren en wanden tot daken en meubels. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe houten platen worden gebruikt:

 • Vloeren: OSB-platen, multiplex en spaanplaat worden vaak gebruikt als ondervloer voor laminaat, parket en andere soorten vloerbedekking.
 • Wanden: OSB-platen, multiplex, MDF en hardboard worden vaak gebruikt voor wanden in huizen en andere gebouwen.

Daken: OSB-platen en multiplex worden vaak gebruikt voor daken vanwege hun sterkte en duurzaamheid.

Aanbevolen artikelen