Hoe bereken je de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering op lange termijn. Je kunt genieten van de voordelen van het opwekken van je eigen energie. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn echter hoog. Het geld dat je aan installatie besteedt, kun je na enkele jaren terugverdienen. Daarom moet je de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen. Zodra je zonnepanelen in je huis installeert, kun je direct besparen op je elektriciteitsrekening. De terugverdientijd kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de eigenschappen van het dak, de warmte die het paneel ontvangt en het rendement van het systeem.

Formules om terugverdientijd te berekenen

Elk huishouden heeft een andere terugverdientijd. Als je de terugverdientijd van je woning wilt weten, moet je eerst de jaarlijkse besparing berekenen. Vervolgens moet je de kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen delen door de jaarlijkse besparing. Er zijn drie factoren die de terugverdientijd beïnvloeden. Het eerste aspect zijn de kosten van zonnepanelen. De kosten zijn afhankelijk van het aantal en type panelen dat je gebruikt. Je kunt enkele duizenden euro’s besteden aan de installatie. Vervolgens heeft het rendement van het systeem ook invloed op de terugverdientijd. De laatste factor die de terugverdientijd beïnvloedt, is de elektriciteitsprijs. Wanneer de prijs van elektriciteit van je nutsbedrijf hoger is, kun je je geld in een kortere tijd terugverdienen.

De gemiddelde terugverdientijd

Hoe groter de opbrengst van een zonnepaneel, hoe korter de terugverdientijd. Het rendement van je zonnepanelen wordt echter door veel factoren bepaald. De eigenschappen van het dak en de prestaties van het systeem bepalen hoe lang het duurt om je investering terug te verdienen. De terugverdientijd van een gemiddeld huishouden is 7 jaar. Houd er echter rekening mee dat elk huis een andere terugverdientijd heeft. Je kunt een langere of kortere terugverdientijd hebben. Na 7 jaar kun je jarenlang genieten van gratis energie.

Overleg met een specialist om de terugverdientijd te bepalen

Als je niet zeker bent van de terugverdientijd, moet je overleggen met een specialist. Zij doen een dakscan van je huis om het aantal zonnepanelen te bepalen. Vervolgens kunnen ze het rendement en de terugverdientijd berekenen. Je kunt zoeken naar een betrouwbare aanbieder van zonnepanelen in je gemeente om je te helpen bij het berekenen van de terugverdientijd.

Aanbevolen artikelen